Wednesday 23 May 2012

To a tamto, všetko zadarmo.

Ďalší pekný deň za mnou, a ako v každý deň, po návšteve Fejsbooku ma čakalo krásne prekvapenie. :-) 15 plechoviek RED BULL-u zadarmo, ktoré mi len tak darujú za jeden jediný klik. TO JE SUPER!

WRONG!


Vôbec to nie je super. Ako v tisícoch iných prípadov ide len o marketingový ťah na prilákanie vás. Všetkých vás, ktorí si naozaj myslia, že niečo dostanú za jeden klik zadarmo!

Ako to vlastne funguje? Kde je tá logika na prilákanie nespočetného množstva ľudí?

Je to veľmi jednoduché. Ako vždy, zasa máme jednu aplikáciu, ktorá nám toto všetko zabezpečuje, a takisto máme niekoľko tisíc ľudí, bez ktorých by to samozrejme nešlo. Títo ľudia hľadia na svet veľmi optimisticky, či idealisticky. Naivne sa domnievajú, že skutočne niečo vyhrajú. A v tom je kameň úrazu. Prostredníctvom takýchto ľudí sa to šíri ďalej a ďalej a ďalej a ďalej... až kým sa všetky naivky nechytia na tento fingovaný marketingový ťah.

Konkrétny príklad

Z posledných dní som si všimol najmä aplikácie jednej firmy, ktorá sa venuje predaju zľavových kupónov. Ich aktivita v tomto smere je naozaj vysoká. Posledná, ktorú som mal možnosť vidieť bola tá, ktorej obrázok je vyššie. Čiže, prejdime si krok po kroku celú aplikáciu...

1. Krok

Kliknutie na linku aplikácie, a vyskočí nám niečo takéto.


AWW!! To je skvelé, stačí keď to dáte zdieľať, nič viac! :-)

Tak veď povedzte si, jedno kliknutie, nikoho to nezabije. Ale zoberte si stranu druhú. Prvý negatívny aspekt v tomto kroku je to, že zasa rozšírite spam. Možno ste egoista, mysliaci sám na seba a na svojich 15 redbullov zadarmo, takže to vám asi nebude vadiť. Druhý negatívny aspekt, že akonáhle zdieľate, tak vám vyskočí Ďalšie okno --> Krok 2

2. Krok

Toto okienko má nasledujúcu formu.


Oh, to je skvelé čo? :-) Teraz už sa môžte zapojiť do súťaže. Mimochodom, už teraz vám klamú. V texte, ktorý dávate zdieľať. Jasne stojí: "To je mazec!!! Mám RED BULL zadarmo! Stačil jeden klik!", kdežto už teraz máme tretí a stále sme nič nevyhrali.! No ale poďme ďalej!

Akonáhle dáte zdieľať príde krok číslooo triii.

3. Krok

Hou hou, a teraz je to už zaujímavé! Čítam a pozerám, veď už som skoro vyhral, tak sa teda zapojím!


No po kliknutí na krásne nadizajnované tlačítko sa stane čo iné, ako krok 4!! :-)

4. Krok

No, a teraz je pred nami dilema, prečo chce odomňa tá aplikácia moje údaje ?! Uvidíme v kroku 5, každopádne potvrďme! Veď predsa chceme tých 15 redbullov zadarmo !!!!

Okienko nám vyskočí nasledovné


No, a po potvrdení príde krok číslo 5! :-) Netrpezlivo naň čakáme, nakoľko z jedného kliku už je to 5. :-)

5. Krok



A je to tu grandiózne super finále! Galaktické prekvapenie v podobe toho, že namiesto 15 redbullov, vás táto priateľská aplikácia zaregistrovala na stránku tejto našej firmy so zľavovými kupónmi, bez nejakého vášho vedomia. To je super nie ?! Veď vám tam aj naskočilo, že vás zaradili do súťaže...! Tak o čom tu teda trepem? No v skratke o tom, že tým že sa zaregistrujete na ich webe (neviete o tom), tak im zvýšite stav registrovaných, aktívnych, a čo je ďalej také super, zdieľate! Verbujete nových a nových a nových... WOHOOO ! :-) Zvýšili ste potenciál tejto ich webstránky, aj vďaka vám, si budú môcť pýtať za ikonku na webe o rozmere 80x60px, 200€/mesačne :-)

Čo ste vyhrali vy? Nič. Len si zoberte, koľko ľudí sa zaregistruje, aká je pravdepodobnosť, že sa "štastie" obráti priamo na vás? Stránka nemá jasne definované pravidlá súťaže, takže aj keď niekto nedostane a mal by, tak sa nič nedeje. :) Super nie? :-) Teraz môžte byť hrdí, že ste pomohli ďalšej štartujúcej webstránke, administrátori z vás majú radosť. :-)

Moje odporúčanie na záver

Klikajte kam môžete! Určite všetko na svete dostanete zadarmo! Všetko vždy chcite zadarmo!

Samozrejme to bol vtip, ľudia spamätajte sa! Tak znie moje odporúčanie. :-)

No comments:

Post a Comment